Törőcsik Jolán intarziaművészre emlékezünk

2016.11.08.

Törőcsik Jolán intarziaművészre emlékezünk

Most értesültünk, hogy elhuny Törőcsik Jolán intarziakészítő művész. Temetése október 15.-én volt szülőfalujában Tiszakürt községben. Nyugodjék békében.
"Összegezve, rövidnek tűnő életemre visszatekintve, meggyőződésem, hogy minden mellékutat be kellett járnom. Mintha valaki fogta volna a kezemet, mintha minden azért történt volna, hogy intarziás lehessek."
(Részletek Törőcsik Jolán "az intarziás" című könyvéből.)

Törőcsik Jolán intarziaművész, Tiszakürt díszpolgára. 1944. március 24-én született.
 A kunszentmártoni József Attila Gimnáziumban érettségizett. Volt műszaki rajzoló, cipőtervező, rajzfilmes. Első faintarziáit 1967-ben készítette. 1980-ban a Bács-Kiskun Megyei Tanács ösztöndíjasa lett, 1985-ben a Szakszervezetek Bács-Kiskun Megyei Tanácsa művészeti díjban részesítette. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (korábban a Képző- és Iparművészeti Alap) és az Intarziaművészek Világszövetsége tagja. Számos egyéni és csoportos kiállításon mutatkozott be. Murális munkái Kecskeméten, Kiskunhalason, Sopronban, Szegeden és Budapesten is megtalálhatók. A faanyagok természetes mintázatát, erezetét felhasználva építi fel különleges, eredeti hatású kompozícióit. A Kecskeméten élő intarziaművész 1984 óta nemcsak készíti műveit, hanem tanítja is. A néhány évvel ezelőtt megjelent „az intarziás” című könyvében negyven év tapasztalatát, szépségét, tudását és természetesen az alkotásait osztotta meg az olvasókkal.

(részlet a Hírős Naptár c. weblap)