Kozma Zoltán

Szakterülete: intarziás képek készítése

1952-ben születtem Hajdúböszörményben. A sors akarata szerint apám tejipari tevékenységét tovább folytatva Csermajorban végeztem el az Élelmiszer Ipari Szakközépiskolát Tejipari szakon. Munkás éveim döntő részét is a tejiparban töltöttem el mindössze 9-év kihagyással "hátha van élet a tejiparon kívül is".

Végül kiderült hogy nekem nincs, "suszter maradjon a kaptafánál", így a tejipartól mentem nyugdíjba 2011-ben. Az intarziakészítéssel 1972-ben a katona időm letöltése közben ismerkedtem meg. A képek elkészítésének technikáját a rajzolástól a "kész termékig" autodidakta módon sajátítottam el. Mindenféle faipari szakmai felkészültség nélkül. Viszont az alkotás öröme és a jó kézügyességem mindig átsegített a nehézségeken. Fiatal koromban kb. 40 db képet készítettem és némi jutalék ellenében értékesítettem és elajándékoztam. Családalapítás után idő hiányában abbahagytam a képek készítését pedig epizódját kicsit kacsintgattam a szalmaintarzia képek készítése felé is. Az akkor meglévő rajzaimat, furnérjaimat mintegy 35-évig őrizgettem, míg ismét lehetőségem adódott arra hogy hódolni tudjak ennek az aprólékos sok időt és fáradságot igényelt de gyönyörű mesterségnek. Nyugdíjazásom óta újra a táblaképek készítése felé vettem az irányt és ez tölti ki a szabadidőm nagy részét. Vácszentlászlón egy Gödöllő melletti kis faluban élek.