Vass László emlékére

Vass László intarziaművész 2009. december 14.-én, életének 66. évében elhunyt. Halálával egy nem mindennapi életpálya zárult le.

Élete és munkája mindenki számára példaértékű!

1964-ben harmadéves orvostanhallgató volt, amikor egy politikai szervezetben való részvételéért elítélték, 3 évet töltött börtönben. Szabadulása után beíratkozott a Dés Huber István Rajziskolába.

Egész életére eljegyezte magát az intarziakészítéssel. Hosszú időn keresztűl dolgozott az Iparművész Vállalatnál. A világ 36 országában találhatóak munkái, Japántól - Izlandig, Kanadától-Líbiági.

1993 karácsonyán úgy tűnt, hogy pályája véget ér egy betegség következtében. Akaratereje és alkotni vágyása segítette: kifejlesztette, hogyan lehet egy kézzel vágni, alkotni, így dolgozott tovább!

„A világ 32 országában vannak képeim. Az elkészített képek száma 1300-1400 körül mozog. 106 féle fával dolgozom, napi 8-10 órát.

2002-ben lovaggá ütött a Templomos Lovagrend. A kihaló szakmák jegyzett mestere vagyok. /Ráday Mihály/ Életutamról különdíjas film készült 2003-ban ""Küldetésem van"" címmel. Publikációim száma közel 30. (TV, rádió, sajtó)

Restaurálni néhai Németh Kálmánnál tanultam a Szépmvészeti Múzeumban. Tanítványaim közül kettő is múzeumi restaurátor. A Zichy palota intarziás parkettáját restauráltam negyedmagammal, a 100 m2 felületből 52 m2-t én végeztem. 9 nemzetközi zarándokhelyen vannak szentképeim. / Vatikán, Váci püspöki palota, Melk-Ausztria, Monte Castello-Olaszország, Boggibonsi-Olszország, Petőfiszállás-Pálos kolostor, Muhi emlékhely, Gyugy /"”

Szakmai díjak, elismerések: 1970, országos pályázat, Debrecen, bronzérem- 1995, országos pályázat, Budapest, I. díj- 1996, IPOSZ,bronzérem- 2000, A Hazáért emlékérem- 2003, Maléter Pál emlékérem, 8 ízben díjazott a Magyar Kézművességért Alapítványnál- 4 ízben különdíjas, 2 ízben közönségdíjas.

Szakmai szervezet tagja: Magyar Kézművességért Alapítvány- Független Szalon- Művészetbarátok Egyesülete- Zuglói Tárló- Art 16 alapító tag, Intarziakészítők Országos Egyesülete alapító tagja.

Szakmai képesítése: Kihaló szakmák mestere

Mesterének neve: Németh Kálmán

Önálló kiállításai: 42 önálló kiállítás- teljesség igénye nélkül: Montreal- Tripoli- Bengaza- Sabrata ( Afrika)

Csoportos kiállításai: 27 társkiállítás- teljesség igénye nélkül: Derkovits terem- Hotel Hilton- Hotel Gellért- Pataky Művelődési Ház- Parlament Kávéház, Kondor Béla Művelődési Ház